Ontdek Oberhausen: van industriestad tot winkel- en entertainmentparadijs

Gasometer Oberhausen © Thomas Machoczek

Oberhausen, gelegen in het Ruhrgebied in Noordrijn-Westfalen, is een levend testament van de industriële transformatie. Historisch gezien is de industrie altijd de steunpilaar van de stad geweest, maar sinds de jaren 1990 heeft Oberhausen een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Deze evolutie, gestart met het Centro Oberhausen, heeft de stad omgevormd tot een van de aantrekkelijkste bestemmingen van de regio, waar winkelen, cultuur en vrije tijd worden gecombineerd in een onvergetelijke ervaring.

ontdek-oberhausen-van-industriestad-tot-winkel-en-entertainmentparadijs

Slinky Springs to Fame brug © Stefan Ziese 

Kunst en cultuur beleven in Oberhausen

Kunst neemt een prominente plaats in Oberhausen in. Een must-see in Oberhausen is de Gasometer Oberhausen, een voormalige gasopslaginstallatie die zich transformeerde tot een culturele ruimte waar fascinerende tentoonstellingen plaatsvinden. Momenteel laat de tentoonstelling ‘Planet Ocean’ bezoekers de onderwaterwereld en de menselijke invloed daarop verkennen. Een hoogtepunt is de installatie ‘De Golf’, een monumentale structuur van 40 meter hoog en 18 meter breed die bezoekers onderdompelt in de zee.

Daarnaast biedt de Ludwiggalerie Schloss Oberhausen, gelegen naast de Kaisergarten, tijdelijke exposities zoals ‘UK Women – British Photography between Social Criticism and Identity’. Het is ook een belangrijke plek voor de beeldende kunsten, met de Ludwig-collectie, de populaire galerij en de oriëntatiegalerij. Het LVR Industriemuseum in het Peter Behrens-gebouw, ontworpen door de beroemde Bauhaus-architect, herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 350.000 objecten en presenteert de permanente tentoonstelling ‘Peter Behrens – Kunst en Technologie’.

ontdek-oberhausen-van-industriestad-tot-winkel-en-entertainmentparadijs

Gasometer Oberhausen, binnenaanzicht tentoonstelling © Thomas Wolf

Entertainment en plezier voor shopliefhebbers

Tot de belangrijkste attracties in Oberhausen behoort zonder twijfel het Westfield Centro: het grootste winkel- en recreatiecentrum van Europa herbergt maar liefst 250 internationale winkels. Het is een perfecte plek om rond te struinen, te winkelen en te ontspannen. In de winter verandert het centrum in een spektakel van licht en kerstgeuren, wat bezoekers van heinde en ver aantrekt.

Op het gebied van entertainment toont Sea Life Oberhausen, het grootste aquarium van Duitsland, de mariene diversiteit met meer dan 5.000 dieren in meer dan 50 tanks. Topgolf Oberhausen biedt een innovatieve ervaring voor groepen vrienden of gezinnen, waar ze de bal kunnen slaan vanuit een centrale baai terwijl ze genieten van eten en drinken in een ruimte van ongeveer 30.000 vierkante meter.

Voor de muziekliefhebbers is er OLGA’S Rock een bekend, gratis rockmuziekfestival dat jaarlijks in het Olga Park in Oberhausen plaatsvindt, met een diverse line-up van lokale en internationale bands. Plezier voor klein en groot kan ook gevonden worden op de Sterkrader Corpus Christi-kermis, een van de grootste kermissen in het Ruhrgebied met een mix van moderne attracties, spelletjes en traditionele kraampjes. 

ontdek-oberhausen-van-industriestad-tot-winkel-en-entertainmentparadijs

Meisjes aan zee Live Oberhausen © Sea Life Oberhausen

Verras je smaakpapillen 

Voor wie wil genieten van de lokale gastronomie, zijn verschillende restaurants aan te bevelen. Hackbarths valt op door zijn creatieve keuken en wisselende menu. Het Restaurant zur Bockmühle biedt creatieve gerechten met verse producten in een ideale omgeving voor grote evenementen. Il Carpaccio en der Baumeister Mühle biedt een elegante Italiaanse culinaire ervaring zonder vast menu. Tenslotte is de beroemde Currywurst niet te missen, een iconisch gerecht dat op veel plekken in het Ruhrgebied te vinden is.

Rust en natuur in perfecte harmonie

De Kaisergarten, dicht bij het kasteel van Oberhausen en de Ludwiggalerie, is een prachtig park met een meer en een gratis dierentuin om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het is ideaal voor gezinnen en hardlopers, en biedt zelfs boottochten op het Rijn-Herne-kanaal.

Kortom, Oberhausen is een stad die haar rijke industriële geschiedenis perfect combineert met een levendig cultureel en recreatief aanbod. Van winkelen en kunst tot entertainment en gastronomie, Oberhausen belooft een complete en memorabele ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.

ontdek-oberhausen-van-industriestad-tot-winkel-en-entertainmentparadijs

Kaisergarten © Fabian Riediger

Ontdek zelf de charme van Oberhausen

Boek vandaag nog je reis!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met DeinNRW. Wil jij meer reisinspiratie voor jouw verblijf in Noordrijn-Westfalen? Ga dan naar de website voor meer informatie.

Scroll naar boven