Beleef de Niederrhein: een oase van natuur en welzijn

Landhotel Voshövel © gymi media GmbH

De zachte prairielandschappen in de Niederrhein zijn een waar paradijs voor liefhebbers van natuur en cultuur. Deze regio biedt een breed scala aan buitenactiviteiten en culturele attracties, wat het een ideale bestemming maakt voor wandelaars en fietsers. Het gevarieerde en vrijwel vlakke landschap, samen met uitstekende fietspaden en goed gemarkeerde wandelroutes, nodigt uit tot avontuur en verkenning.

beleef-de-niederrhein-een-oase-van-natuur-en-welzijn

Knotbomen © Patrick Gawandtka

Ontdek de avontuurlijke fietsroutes en wandelpaden

Een van de meest opmerkelijke fietsroutes is de “3-Flüsse-Route”, die 163 kilometer langs de rivieren Lippe, Issel en Rijn loopt. Deze route verbindt bossen, velden, meren en historische steden, wat fietsers een ongeëvenaarde ervaring biedt. Voor wandelliefhebbers is het Natuurpark Schwalm-Nette een juweel van 435 vierkante kilometer langs de grens tussen Duitsland en Nederland, vol met een rijke flora en fauna en ideaal om de natuur in haar puurste vorm te verkennen. Wie bijvoorbeeld de “Zwei-Seen-Runde” volgt, komt niet alleen langs de Borner See, die in de 17de eeuw door turfsteken is ontstaan, maar ook bij de Borner Mühle, die voor het eerst in 1412 wordt genoemd.

beleef-de-niederrhein-een-oase-van-natuur-en-welzijn

Pauze aan de oevers van de Rijn © Stephan de Leuw

De seizoenen beleven met tal van events

De attracties in de Niederrhein variëren per seizoen. In de winter is de Kerstmarkt van Ambachtslieden in het Museum Schloss Moyland een magisch evenement in een schilderachtige omgeving, waar ambachtslieden hun creaties presenteren. In de herfst brengt het Historisch Hanzefestival in Wesel bezoekers naar een middeleeuwse ervaring met historische kostuums, ambachtelijke producten en optredens van muzikanten en jongleurs in het hart van de stad. Het Grefrather EisSport & EventPark is een multifunctioneel park dat het hele jaar door activiteiten biedt, met als highlight schaatsen in de winter op een overdekte en openluchtschaatsbaan.

beleef-de-niederrhein-een-oase-van-natuur-en-welzijn

Kunstzinnige kerstmarkt aan Schloss Moyland © Patrick Gawandtka

Reis door geschiedenis en cultuur

Voor kunst- en cultuurliefhebbers heeft de regio heel wat te bieden. Het BEGAS HAUS in Heinsberg herbergt de grootste collectie werken van de kunstenaarsfamilie Begas, die tentoonstellingen van de regionale geschiedenis presenteert met historische artefacten. Het Niederrheinisches Freilichtmuseum in Viersen stelt bezoekers in staat historische boerderijen en werkplaatsen te ontdekken, terwijl het Siegfriedmuseum in Xanten de legende van de Nibelungen verkent met tentoonstellingen die 600 jaar geschiedenis omvatten. Ook de “Erlebnisraum Westzipfel”, het meest westelijke punt van Duitsland, en de beklimming van “Halde Norddeutschland”, een voormalige mijnstortplaats met attracties zoals het verlichte Hallenhaus en de Himmelstreppe, zijn een must-see.

beleef-de-niederrhein-een-oase-van-natuur-en-welzijn

Halde Norddeutschland © Stadt Neukirchen-Vluyn

Een regio om te ontspannen en genieten

Naast cultuur biedt de Niederrhein ook volop genot en ontspanning. De gastronomie is er rijk en gevarieerd en vooral de lokale Grünkohl (boerenkool) is bekend, die geserveerd wordt van eind oktober tot februari. De “Boerenkoolweek” in het district Kleef presenteert innovatieve gerechten met deze groente, van klassieke bereidingen met gerookt varkensvlees tot tarte flambée met boerenkool.

Voor degenen die op zoek zijn naar welzijn en ontspanning, biedt de Niederrhein uitzonderlijke retreats. See Park Janssen beschikt over een spa met een breed gamma aan behandelingen en een indrukwekkend saunagedeelte en zwembaden. Het Waldhotel Tannenhäuschen is beroemd om zijn ruime AQUA SILVA Spa, terwijl het Landhotel Voshövel de exclusieve Livingroom SPA huisvest, met meerdere sauna’s, zwembaden, wellnessbehandelingen, evenals een bioscoop.

beleef-de-niederrhein-een-oase-van-natuur-en-welzijn

Ideale mix van weidse horizonten en gezellige retraites in Landhotel Voshövel © gymi media GmbH

Kortom, de Niederrhein is een regio die perfect natuur, cultuur, buitenactiviteiten en welzijn combineert. Of je nu de fietsroutes en wandelpaden verkent, geniet van de culturele evenementen of ontspant in de luxe spa’s, de Niederrhein belooft onvergetelijke momenten.

Ontdek zelf de charme van Niederrhein

Boek vandaag nog je reis!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met DeinNRW. Wil jij meer reisinspiratie voor jouw verblijf in Noordrijn-Westfalen? Ga dan naar de website voor meer informatie.

Scroll naar boven